Facebook koopt WhatsApp, beursboef Kerviel bezoekt de paus en het IMF waarschuwt voor te lage inflatie in de eurozone. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Gebruik jij de berichtendienst WhatsApp? Dan ben jij als gebruiker van de populaire app volgens Facebook-topman Mark Zuckerberg ongeveer 42 dollar waard. Facebook koopt namelijk voor 19 miljard dollar WhatsApp, dat 450 miljoen gebruikers telt en er dagelijks een miljoen bijkrijgt. (Lees ook: Waarom Facebook WhatsApp koopt). Facebook is op zoek naar groei nu het zelf minder sterk groeit en het platform aan het ‘vergrijzen’ omdat het steeds minder populair is bij tieners. Facebook probeerde recentelijk tevergeefs Snapchat te kopen voor 3 miljard dollar. In 2012 nam Facebook Instagram over voor 1 miljard dollar, omgerekend 33 dollar per gebruiker. In de handel nabeurs stond de koers van Facebook onder druk vanwege de hoge waardering voor WhatsApp.

2. Beursboef ontmoet paus. Jérôme Kerviel is gisteren op bezoek geweest bij Paus Franciscus. Volgens The Wall Street Journal behoorde Kerviel bij een klein groepje pelgrims die eventjes op audiëntie mochten bij de paus en daarbij de geestelijk leider een baciamano (kus op de hand) mocht geven. Kerviel is veroordeeld voor het doen van ongeoorloofde speculaties bij Société Générale. Dat leverde de Franse bank een megaverlies van 4,9 miljard euro op. Kerviel is daartegen in hoger beroep gegaan.

3. Het Internationaal Monetair Fonds heeft gisteren gewaarschuwd dat veel te lage inflatie in de eurozone en de reuring in opkomende landen de grootste risico’s voor de wereldeconomie vormen. Het IMF verwacht dat de groei van de wereldeconomie dit jaar aantrekt naar 3,7 procent van 3,0 procent vorig jaar. Voorwaarde hiervoor is dat er aan de kapitaalvlucht en koersval van valuta’s van opkomende landen spoedig een einde komt en deflatie niet zijn intrede doet in de eurozone.

4. Woensdag kwamen de laatste notulen van de Federal Reserve uit en was er een kakofonie van Fed-topmannen die in het openbaar hun mening ventileerden. Daaruit blijkt dat het zo goed als zeker is dat de Fed de maandelijkse obligatieaankopen met stappen van 10 miljard dollar per maand blijft verlagen. Pas als er iets heel ergs met de economie gebeurt, zal de Fed steunafbouw opschorten. Daarnaast wil de Fed nog steeds de rente pas ergens in 2015 voor het eerst gaan verhogen. De Fed is er echter nog niet over uit hoe het best de markt kan worden overtuigd dat de rente tot die tijd laag blijft. Verder blijft de Fed optimistisch over de groeivooruitzichten voor 2014, dat het beste jaar moet worden sinds de economie in 2009 begon te herstellen.

5. De vanochtend door het CBS bekendgemaakte Nederlandse macrocijfers zijn verdeeld. De werkloosheid steeg van december op januari van 8,5 naar 8,6 procent doordat het banenverlies toenam. Daarentegen bleef het consumentenvertrouwen zich verbeteren, waarbij de vertrouwensindex steeg van -12 naar -10, de hoogste stand sinds medio 2011. Bedrijfsinvesteringen stegen in december met een forse 19,3 procent, maar dat kwam met name doordat aankopen van motorvoertuigen naar voren werden gehaald met oog op de aanscherping van CO2-grenswaarden dit jaar.

6. De Franse economie blijft sputteren. De inkoopmanagersindex voor de industrie en dienstensector daalde in februari naar 47,6 van 48,9 in januari, de derde maand op rij dat de index uitkwam onder het break-even niveau van 50 waarbij sprake is van noch groei, noch krimp. De Duitse inkoopmanagersindexen voor februari warren verdeeld, waarbij de groei in de dienstensector verder aantrok, terwijl de groei in de industrie stevig daalde ten opzichte van het recordniveau in januari.

7. Randstad krijgt vandaag rake klappen op het Damrak nadat de uitzender tegenvallende kwartaalcijfers bekendmaakte. De nettowinst en EBITA lagen zo’n 10 procent onder de consensusverwachting. Ook gaf Randstad een voorzichtige outlook af, waarbij de uitzender opmerkte dat de omzetgroei niet aan het accelereren is.

8. Ook Aegon heeft het zwaar te verduren nadat de verzekeraar de boeken opende. Aegons nettowinst daalde in het vierde kwartaal fors van 431 naar 174 miljoen euro doordat het bedrijf zich vooraf had ingedekt tegen dalende aandelenmarkten, terwijl beurzen juist stegen.

9. Europese beurzen zijn vanochtend in het rood geopend in het kielzog van verliezen op Wall Street en in Azië. Flinke tegenvaller voor beleggers was een onverwacht sterke daling van de inkoopmangersindex voor de Chinese industrie. Volgens de inkoopmanagersindex kromp de industrie in China deze maand in het sterkste tempo sinds de zomer van 2013.

10. Op de beursagenda staan vandaag een aantal belangrijke Amerikaanse macrocijfers, waaronder de wekelijkse steunaanvragen en de maandelijkse inflatiecijfers. Economisch nieuws uit de VS was de afgelopen tijd erg tegenvallend, en dat is te zien in de Citi Economic Surprise-index (klik voor vergroting).

rente

Die index daalt namelijk als macrocijfers niet aan de verwachting van economen voldoen. Tot januari dit jaar was er sprake van een duidelijke correlatie tussen de Amerikaanse 10-jaars rente (gele lijn) en de Citi Economic Surprise index (witte lijn). Op tegenvallend economisch nieuws daalde de rente omdat beleggers zwakkere economische groei inprijsden. Maar sinds het begin van deze maand lijkt die correlatie niet langer opgeld te doen. Dat betekent waarschijnlijk dat beleggers het tegenvallend economisch nieuws uit de VS toeschrijven aan de extreme kou en niet bezorgd zijn dat de economie onderliggend aan het verzwakken is.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl